Igre bez granica

Igre bez granica

igre bez granica

Najznačajniji evropski projekat RTS-a do "Evrovizije" bile su "Igre bez granica", koje je vodila, naravno, Dunja. U SFRJ je snimano šest emisija, u Beogradu, Zemunu, Donjem Milanovcu, Šibeniku, Kopru...

U voditeljskom paru bila je sa Mićom Orlovićem, Minjom Subotom, Draganom Nikitovićem i sa koleginicama iz Slovenije. U drugom serijalu "Igara", koje su održane u Vrnjačkoj Banji, bila je urednik, a za voditelje je izabrala Jovana Pavličeka i Dubravku Marković.

Igre bez granica (izvorno, francuski: Jeux Sans Frontières) televizijski je spektakl u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji se održava od 1965. uz dve pauze (1983. - 1987. i 2000. - do danas). Suština spektakla svodi se na takmičenje predstavnika nekoliko zemalja, članica EBU-a u ispunjavanju jednostavnih i šaljivih zadataka u različitim igrama; zadaci su svedeni na nivo zabavnosti i izazovnosti, koje ima dečija igra.

Ideju je dao bivši francuski vojskovođa i predsednik Charles de Gaulle ne bi li se razvilo prijateljstvo između pripadnika nemačke i francuske omladine. No, granice su vrlo brzo predjene i takmičenje je dobilo širi karakter.

Učesnici su bili sela i gradovi, koji su predstavljali svoju državu. Pobednici cele serije takmičenja, koja su se dešavala leti, odlučivali bi pobednika u završnom susretu.

Emisija: Igre bez granica
Dunja Lango i Minja Subota - "Igre bez granica".
"Sa kolegama iz RAI I i Antene 5 (Hotel "Jugoslavija" 12.07.1978.).

POSTER ZA IGRE BEZ GRANICA

"Poster za "Igre bez granica" - Zemun 1978.

VIDEO INSERTI IZ IGARA BEZ GRANICA